O mnie

Image 01

Tytuł dietetyka uzyskałam w 2009 roku, a w 2012 roku uzyskałam tytuł magistra dietetyki na Wydziale Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Ponadto zdobyłam wiedzę na praktykach studenckich, m.in. w Niepublicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej, a także odbywając roczny staż zawodowy w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Tychach, gdzie miałam możliwość poznania wielu nieznanych mi dotąd tajników owego zawodu, zajmując się żywieniem pacjentów hospitalizowanych. W szczególności pomagałam swoją wiedzą i umiejętnościami pacjentom na Oddziale Chirurgii i Oddziałach Wewnętrznych oraz w Poradni Cukrzycowej, gdzie mogłam wesprzeć ich oraz prowadzić szkolenia dietetyczne.

Biorę także czynny udział w szkoleniach dotyczących mojego wykształcenia, aby móc zdobywać nową, ciągle zmieniającą się wiedzę z zakresu dietetyki.

Chęć dzielenia się moją wiedzą i pasją, a także zapotrzebowanie osób zdrowych i chorych na profesjonalne usługi doradztwa żywieniowego, edukacji zdrowotnej sprawiły, że obecnie prowadzę własną działalność w tym zakresie, współpracując z Ośrodkami Medycznymi.

Pracuję obecnie z osobami z chorobami dieto zależnymi, wymagającymi zmian stylu życia, a także z osobami, które chcą nauczyć się zdrowego odżywiania. Pomagam pacjentom z problemem nadwagi i otyłości, z zespołem metabolicznym, w których dieta jest jednym z etapów leczenia.

Specjalizuje się w zwalczaniu nadwagi i otyłości, a także wspomagam osoby starające się o potomstwo, tzw. Dietą Płodności. Pomagam również Paniom w ciąży i w okresie karmienia, utrzymywać racjonalny, zdrowy sposób odżywiania.

JAK PRACUJĘ?

Każdy z jadłospisów przeze mnie ułożonych uwzględniać będzie Twoje nawyki żywieniowe.

Nie lubisz słowa DIETA… I dobrze :-)   Nie oferuję diet, tylko uczę zdrowego sposobu odżywiania.

To znaczy, że podczas pierwszej wizyty, dowiaduję się z wywiadu żywieniowego jak wygląda Twój obecny sposób odżywiania, co lubisz, a czego nie. Układam jadłospis zbilansowany pod względem wszystkich witamin, składników odżywczych, biorąc pod uwagę Twój wiek, płeć, aktywność fizyczną stan zdrowia i oczekiwania jakie masz odnośnie do zaproponowanej diety. Otrzymany przez Ciebie program dietetyczny posiada kaloryczność ściśle związana z Twoją podstawową przemianą materii (ilość kalorii zużywanych przez organizm), którą badamy na pierwszej wizycie. Ilość posiłków dopasowana jest do Twojej aktywności zawodowej, a potrawy przeze mnie zaproponowane są łatwe w przygotowaniu i smaczne!

Poza tym pacjent otrzymuje stałą opiekę, wizyty pomiarowe (kontrolne) i edukacyjne (szeroki asortyment dodatkowych wskazówek i materiałów dotyczących zdrowego odżywiania). Podczas prowadzenia postępowania dietetycznego istnieje możliwość kontaktowania się w chwili niejasności lub domówienia wszelkich szczegółów poprzez e-mail, dzięki czemu wszelkie problemy są na bieżąco omawiane, co z kolei pozwala utrzymywać wysoką efektywność działania.

 

Pomidory i oregano czynią potrawę włoską, wino i estragon – francuską. Kwaśna śmietana zamienia ją w potrawę rosyjską, a cytryna i cynamon – w grecką. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie chińskie, a czosnek czyni je smacznym.

Alice May Brock

Najlepszy sposób zachowania zdrowia – nie jeść, gdy się nie chce, i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia.

Sadi z Szirazu - poeta perski

Wstrzemięźliwość języka szacunek Ci wróży, wstrzemięźliwość w jedzeniu Twoje dni przedłuży.

Ali Szer Nizamaddin Nawoi - wezyr, pisarz

Powiedz mi, co jesz, a ja Ci powiem, kim jesteś.

Anthelme Brillat-Savarin - pisarz francuski